Evropský týden v kuchyni

13.04.2018 15:07

V týdnu 16.4. - 20.4. se žáci mohou těšit na ukázky z evropských kuchyní. 

Každý den zavítáme do jiné vybrané země z Evropy.

Níže naleznete vysvětlivky k jednotlivým jídlům.

Celý jídelníček naleznete jako vždy na stránkách jídelny.

 

MAĎARSKO

Halaszlé – rybí polévka, obsahuje směs ryb, zeleninu (cibule, brambory, rajčata, paprika). Do vývaru se zaváří těstoviny.

Tarhoňa – druh těstovinové rýže, jsou to drobné nočky z nudlového těsta, používá se i jako zavářka do polévek nebo příloha k masitým pokrmům

 

NĚMECKO

Eintopf – zahuštěná polévka s různými druhy zelenin (mrkev, pórek, hrášek, brambory), přidává se maso (drůbeží, párky, buřty) – někdy je srovnávána s naší bramborovou polévkou

 

ITÁLIE

Minestrone – hustá zeleninová polévka, obsahuje rajčata, fazole, cibule, celer, mrkev, těstoviny, rýže…někdy se přidává i maso

Tiramisu – sladký moučník, hlavní ingredience jsou : sýr mascarpone, cukr, silné espresso, máslo, kakao a vaječné žloutky (my budeme připravovat bez žloutků)

 

SLOVENSKO

Kapustnica – připravuje se z kyselého zelí, jsou dva druhy polévek, jedna se připravuje na Štědrý den – nedává se do ní maso, zahušťuje se haluškami, smetanou a bramborami, do druhé se přidává maso – uzené, klobásy a houby

 

 

ŘECKO

Fasoláda – fazolová polévka

Tzaziki – dresink, připravuje se z řeckého jogurtu (podobný zakysané smetaně), přidávají se okurky, kopr, česnek, olivový olej, pepř, sůl, někdy i citronová šťáva, petržel či máta